10.5 C
Tirana

MODERNA: VAKSINA JONË, EFEKTIVE EDHE PËR VARIANTET E REJA TË KORONAVIRUSIT

VENDI

Vaksina e Moderna është efektive kundër varianteve të reja të koronavirusit që janë shfaqur në Britani dhe Afrikën e Jugut.

Ky lajm është konfirmuar nga vetë kompania Moderna, por thuhet se është më pak mbrojtëse ndaj variantit të zbuluar në Afrikën e Jugut, dhe kështu kompania po zhvillon një formë të re të vaksinës që mund të përdoret si një goditje përforcuese kundër këtij virusi.

“Ne po e bëjmë sot për të qenë përpara kurbës nëse do të na duhet”, tha Dr. Tal Zaks, shefi mjekësor i Moderna, në një intervistë.

“Unë e mendoj atë si një politikë sigurimi.”

Ai shtoi, “Unë nuk e di nëse kemi nevojë për të, dhe unë shpresoj se nuk kemi.”

Moderna raportoi gjetjen nga një studim që përdori mostra gjaku nga tetë persona që kishin marrë dy doza të vaksinës.

Varianti britanik nuk kishte asnjë ndikim në nivelet e antitrupave neutralizues – lloji që mund të çaktivizojë virusin – të prodhuar pas vaksinimit. Por me formën e Afrikës së Jugut, pati një ulje gjashtëfish të këtyre niveleve.

Moderna bashkëpunoi në studim me Qendrën e Kërkimit të Vaksinave në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive, pjesë e Instituteve Kombëtare të Shëndetit.

Rezultatet nuk janë botuar ose rishikuar nga kolegët akoma, por janë dorëzuar në bioRxiv, i cili poston studime paraprake në internet.

Disa variante të reja të virusit janë shfaqur, me mutacione që shqetësojnë shkencëtarët. Një formë e parë e zbuluar në Britani është rreth dy herë më ngjitëse sesa virusi i identifikuar në Kinë një vit më parë, dhe studiuesit kanë filluar të dyshojnë se mund të jetë edhe më vdekjeprurës.

Variantet e tjera me mutacione të ndryshme janë shfaqur në Afrikën e Jugut dhe Brazil, dhe studimet paraprake në laborator sugjeruan që ato forma mund të kenë një farë shkalle rezistence ndaj imunitetit që njerëzit zhvillojnë pasi të rikuperohen nga infeksioni ose të inokulohen me vaksina, Moderna ose Pfizer-BioNTech.

Varianti britanik është gjetur në të paktën 20 shtete.

- Advertisement -

TE FUNDIT