12.5 C
Tirana

Malësia e Madhe, destinacion për turizmin e Gjelbër dhe të Bardhë (FOTO)

VENDI

Është krahinë në veriun e Shqipërisë ku bëjnë pjesë disa fshatra të thella malore në lartësi të Shkodrës, që nisin nga Vraka-Gril e deri në Han të Hotit.
Janë disa fshatra që frekuentohen nga turistët në të katër stinët e vitit si Razma, Boga,Reçi e deri sipër në Lëpushë të Kelmendit.
Në verë mund të shfrytëzohen plazhet ujore si ato të Grilit e Grizhës e deri te turizmi i gjelbër apo i peizazhit dhe ai i bardhë, ose i borës që kap zonat e mbi Shkodrës, Razma, Boga, Zona e Recit, Lepusha, Vermoshi, Selca, Granazhdoli dhe Fush-Zeza, që tani në vjeshtë servirin një peizazh tepër tërheqës dhe mbreslënës, ku mjaft vizitorë ngjiten në këto lartësi dhe e shijojnë atë.
Së shpejti në këto lartësi do të duken turistët e borës dhe të aventurës së lartësive.
Por, në këtë krahinë zhvillohet edhe turizmi Historiko-kulturor.
Ky turizëm ze një vend të rëndësishëm në gjithë hapësirën turistike të Malësë së Madhe. Etnografia e veshjeve të zonës është një befasi mëvete.
Studiuesi i kulturave Ballkanike,Hungarezi Kornidez, që vizitoi këtë krahinë në vitet 1753-1754 është shprehur se: “As palloi, as ylberi nuk kanë aq ngjyra sa xhubleta e grave malësore”.
Guidat e sotme turistike,që e kanë kthyer në një biznes professional punën e tyre,dinë ti drejtojnë vizitorët vendas apo turistët e huaj në mjedise tepër të veçanta për tu parë edhe në këto zona të thella.
Një mrekulli natyrore e kësaj zone janë dhe Plantacionet me Gështenja të Reçit,ku vizitori njihet me historikun e tyre, mënyrën e shfrytëzimit sot dhe sigurisht, emocionohet me peizazhin vjeshtor.
Malësia e Madhe mund të vizitohet në çdo stinë të vitit.
 

 

 

 
 

- Advertisement -

TE FUNDIT