20.5 C
Tirana

Ilustrimet e Edit Durham tek “Beteja për Shkodrën”

VENDI

Beteja për Shkodrën”, titullohet njëri nga librat e Edit Durham, botuar më 1914, krahas fotove është e mbushur plot me ilustrime që thonë po aq shumë sa edhe fjala e saj. Ashtu si dhe fotografitë, ilustrimet sjellin atmosferën e kohës, rrënimet e luftës, mjerimet që ajo ka lënë pas, organizimet ushtarake, e deri personazhet e kohës.
Ilustrimet e Edit Durham janë ribotuar pjesërisht edhe më vonë, kryesisht në revistën “Shejzat” të Koliqit. Në vizatimet që duken se janë të një dore të stërvitur, që mbajnë mbishkrimin me tre shkronja MED (Mary Edit Durham) shpërfaqet po e njëjta atmosferë, pamje të liqenit të Shkodrës, pamje nga Mali i Zi, forcat ushtarake e deri tek detaje të tilla si lahuta apo opingat malazeze. Me një rëndësi të veçantë është edhe vizatimi që Durham i ka bërë Shtëpisë së Pavarësisë në Vlorë.
Më poshtë ilustrimet e librit të Durham “Beteja për Shkodrën”:

- Advertisement -

TE FUNDIT