19.5 C
Tirana

Si ishte aeroporti i Vlorës në vitet 40? Sa kushtonin fluturimet drejt Romës, Gjirokastrës e Tiranës?

VENDI

Shqipëria ka një histori relativisht të hershme të transportit civil e ushtarak ajror. Fluturimet e para janë realizuar në Shqipëri për qëllime ushtarake, e më pas në vitet 20 ka nisur të zhvillohet aviacioni për transport civil. Fillimisht, ishin italianët që pushtuan Vlorën në fundin e vitit 1914, që ngritën edhe një kamp aviacioni për qëllime ushtarake, që përveç avionëve të zakonshëm përfshinte edhe një bazë hidrovolantësh.

Në nëntor të vitit 1924, kur nga vendi ishin larguar ushtritë e huaja qeveria shqiptare nënshkroi një marrëveshje koncesioni 10 vjeçar me kompaninë gjermane Lufthansa. Në bazë të kësaj marrëveshje u krijua shoqëria ajrore shqiptare me emrin Adria Aero Lloyd. Nisja e zbatimit të kësaj marrëveshje u shoqërua nga ndërtimi pak muaj më vonë i të fushës së parë në kryeqytet që do të përdorej për uljet dhe ngritjen e avionëve. Kjo fushë u ndërtua në zonën e Shallvareve, me sipërfaqe 400 me 200 metra dhe destinacionet e brendshme ishin Vlora e Shkodra.

3 vite pas nisjes së funksionimit, shoqëria Adria Aero Lloyd u ble prej zyrës së Aviacionit Civil të Trafikut të Ministrisë së Ajrit të Italisë. Kjo solli edhe zgjerimin e fluturimeve drejt qyteteve të tjera si Elbasani, Gjirokastra, Korça apo Peshkopia. Në vitet 30, 40 transporti ajror i brendshëm mori një hov të madh, lidhur kjo me faktin se u ndërtuan aerodrome thuajse në të gjitha qytetet kryesore. Në këtë periudhë, Shqipëria rezulton si ndër vendet e rralla në botë që kishte më të zhvilluar transportin e brendshëm ajror sesa format e tjera të transportit.

Sa i përket Vlorës, në vitet 40, nga aeroporti i këtij qyteti zhvilloheshin tre linja fluturimesh, Vlorë Gjirokastër ku bileta kushtonte 11 franga ari për persona, Vlorë Romë që kushtonte 90 franga ari për person dhe Vlorë Tiranë 17 franga ari.

- Advertisement -

TE FUNDIT