20.5 C
Tirana

Shkodër 1939/ Robert Shvarc 7-vjeçar mes hebrenjve të mbrojtur nga shteti shqiptar

VENDI

Lista me emrat e shtetasve nga Izraeli që u regjistruan edhe në Tiranë gjatë Luftës së Dytë Botërore
Robert Shvarc ishte vetëm 7 vjeç, kur mbërriti në Shkodër bashkë me familjen e tij e përbërë nga 9 anëtarë. Shqipëruesi dhe poeti i famshëm, lindi në Sarajevë dhe ishte bir i një babai hebre nga Austria, ndërsa nëna e tij qe nga Elbasani. Familja Shvarc është ndër familjet që u strehuan në Shkodër gjatë Luftës së Dytë Botërore.
Një listë me emrat e hebrenjve, e hartuar nga Ministria e Brendshme në vitin 1939, në shumë rrethe të vendit, dëshmon edhe një herë vendosmërinë e palëkundur të shtetit shqiptar për t’i strehuar e mbrojtur hebrenjtë.
Më poshtë botohet lista e shtetasve hebrenj që u vendosën në Shkodër e Tiranë nën kujdesin e qeverisë shqiptare të vitit 1939.

Lajme rrokull Shqipërisë dhe ku të dalë

- Advertisement -

TE FUNDIT