28.5 C
Tirana

Sytë e tu mund të tregojnë se ju vuani nga diabeti, ja si ta kuptoni…

VENDI

Një studim i fundit për diabetin, ka treguar lidhjen e kësaj s ë mundje me sytë. Studimi ka dalë në përfundim se një problem tek sytë ju ndihmon të zbuloni dia betin para se të përkeqësohet.

Studimi bën me dije se vizioni paqartë është i zakonshëm te njerëzit që kanë di abet të pakontrolluar, në mënyrë të veçantë, vizioni i paqartë pas ngrënies është një shkak shqetësimi që duhet të shkaktojë një viz itë te një mjek.

“Sheqeri i papritur i lartë i gja kut pas një vakt mund të çojë në vizion të paqartë, sepse rritja e shpejtë e glukozës në gj ak bën që një pjesë integrale e syrit, thjerrëzat, të fryhet. Ënjtja është shkaktuar nga lëvizja e lëngjeve brenda dhe jashtë syrit, dhe çon në ndryshime në formën e lenteve dhe për këtë arsye ndryshime në shikimin”, shpjegojnë ekspertët.

Sipas burimit shëndetësor në internet, shikimi i rregullt mund të kthehet sapo nivelet e sheqerit në gj ak të arrijnë nivelet normale dhe forma e lenteve të kthehet në madhësinë e saj origjinale. Por efektet e këtij episodi të paqartë të shikimit mund të duhen vetëm disa ditë deri afërsisht gjashtë javë për t’u qetësuar.

“Di abeti është një gjendje që pritet të përparojë gradualisht me kalimin e kohës. Nëse diabeti i tipit 2 nuk trajtohet, sheqeri i lartë në gjak mund të ndikojë në qeliza dhe organe të ndryshme në trup. Ndërlikimet përfshijnë dëmti me të veshkave, shpesh çojnë në dializë, d ëmtime të syve, të cilat mund të rezultojnë në ve rbëri, ose një rr ezik në rritje për së mun dje të zemrës ose god itje në tru”, shpjegoi endokrinologu Vidya Aluri, pranë Klinikës për diabet UnityPoint dhe qendrës Vidney.

Kur di abeti prek sytë, mund të ndodhë ret in opatia (një sëmu ndje që çon në një rritje anormale të enëve të gja ut në retinë). Sipas Klinikës Mayo, retinopatia diab etike mund të çojë gjithashtu në he mo rr agji në zonat e pasme të syve, shkëputje të retinës (e cila mund të çojë në hum bje të rëndë të shikimit), glaukomë dhe hu mbje të plotë të shikimit.

Kaiser Permanente nxit këdo që vëren “ndezje të mprehta të dritës” ose gjëra që duken si rrjetëza për të kërkuar kujdes të menjëhershëm mjekësor pasi mund të nënkuptojë një retinë të shkëputur.

Ka shumë sim ptoma të tjera të dia betit për të cilat duhet të keni kujdes. Kur sheqeri në gj ak arrin një nivel të lartë, njerëzit me di abet të tipit 2 të pa trajtuar ose të pa dia gnostikuar mund të përjetojnë një sërë simpt omash përveç vizionit të paqartë, thotë Aluri. Ajo shpjegon se njerëzit mund të reagojnë me etje të tepruar, ur inim të shpeshtë, lodhje ek streme, in fe ksione të përsëritura të lëkurës dhe shërim të dobët të p la gëve. Simp toma të tjera të diabetit janë hu mbja e pashpjegueshme e peshës, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në duar ose këmbë, lëkura e tepërt e thatë dhe uria e shtuar.

Sipas Institutit Kombëtar të Diab etit dhe Sëm undjeve Tretëse dhe Veshkave (NIDDK), njerëzit me di abet të tipit 1, të cilët nuk prodhojnë insulinë, zakonisht fillojnë të vërejnë si mpt oma pothuajse menjëherë sepse gjendja e tyre është më e rëndë. Sidoqoftë, ata me dia bet tip 2, të cilët nuk po prodhojnë mjaftueshëm insulinë, normalisht kanë si mptoma të lehta që kalojnë pa u vërejtur për disa kohë. “Disa njerëz nuk e zbulojnë se kanë s ëmundjen derisa të kenë probleme shëndetësore të lidhura me di abetin, të tilla si vizion të paqartë ose zemër”, shpjegon NIDDK.

Kontrollimi i sheqerit në gja k dhe bërja e ekzaminimeve të rregullta të syve është mënyra më e mirë për të siguruar që di abeti nuk ndikon në shikimin tuaj. Nëse ju jeni diagnostikuar me di abet, Kaiser Permanente sugjeron të mbani nën kontroll nivelin e sheqerit në gj ak dhe të vizitoni rregullisht mjekun tuaj të syve për të parandaluar që gjendja të shk aktojë dëmt ime të përhershme në sytë tuaj.

- Advertisement -

TE FUNDIT