14 C
Tirana

Si të vetë-karantinohemi në shtëpi, masat që duhet të marrë gjithsecili prej nesh.

VENDI

Karantina në shtëpi mund të jetë e pakëndshme dhe me siguri do të zgjasë për dy javë që është periudha e supozuar e inkubacionit për virusin. Është veçanërisht sfiduese nëse keni fëmijë të vegjël ose të afërm të moshuar për tu kujdesur për të.

Ndarja. Nëse ju jeni potencialisht infektiv është e rëndësishme që të ndaheni nga partneri juaj të afërmit tuaj fëmijët tuaj tezja juaj e moshuar. Një dhomë duhet të përcaktohet për përdorimin tuaj ekskluziv.

Nëse është e mundur një banjë duhet të jetë gjithashtu. Çdo sipërfaqe që kolliteni ose prekni mund të bëhet e ndotur me virusin. Ju nuk duhet të keni vizitorë dhe të mbani tre deri në gjashtë metra larg nga të tjerët. Mos e marr autobusin ose metrosë apo edhe një taksi.

Maska. Nëse duhet të jeni rreth njerëzve të tjerë në shtëpinë tuaj ose në makinë sepse jeni duke shkuar tek një mjek duhet të vishni një maskë dhe të gjithë të tjerët duhet gjithashtu.

Higjiena. Nëse kollitni ose teshtitni duhet të mbuloni gojën dhe hundën me një ind dhe hidhni indin e përdorur në një kosh plehërash të rreshtuar. Atëherë duhet të lani menjëherë duart tuaja me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda.

Ju mund të përdorni sanitizer nëse mund ta gjeni por preferohet sapun dhe ujë. Edhe nëse nuk keni kollitur ose teshtitur duhet ti lani duart shpesh dhe të mos prekni sytë hundën dhe gojën.

Dezinfektoni. Mos ndani enët e ngrënies gotat peshqirët ose shtratin me këdo përfshirë kafshët tuaja. Lani këto sende pasi ti përdorni. Fshini shpesh sipërfaqet që mund të ndoten nga lëngjet trupore përfshirë gjakun dhe jashtëqitjen.

- Advertisement -
- Advertisement -

TE FUNDIT