12.5 C
Tirana

Shqiptarët me fat? Shtetet që kanë aplikuar vaksinën e tuberkulozit janë 6 herë më të mbrojtura nga koronavirusi

VENDI

Vendet që kanë praktikuar ndërvite vaksinën e tuberkulozit janë 6 herë më pak të rre zikuara nga koronavirusi.

Vaksina Bacillus Calmette-Guérin (BCG) u shpik një shekull më parë dhe i jep mundësi imunitet trupit të lu ftojë infeksionet bakteriale dhe tuberulozin. Por kjo vaksinë ka edhe përfitime të tjera.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se njerëzit që kanë marrë këtë vaksinë, që kushton më pak se 30$, kanë sistem më të përmirësuar të imunitetit dhe të jenë të mbrojtur nga infeksionet.

Për shembull studimet tregojnë se njerëzit të cilët kanë marrë vaksinën BCG që në fëmijëri, janë të mbrojtur nga infeksionet edhe 60 vjet pas vaksimimit.

Arsyeja se pse kjo vaksinë ndihmon në largimin e infeksioneve të tjera është ende e panjohur, por është e sigurt që forcon mekanizmat e sistemit imunitar. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), kjo vaksinë ndihmon edhe në mbrojtjen e sëmundjeve të frymëmarrjes.

Në Mbretërinë e Bashkuar, të gjithë nxënësit e shkollës nga mosha 10-14 vjeç u injektuan me vaksinën midis 1953 dhe 2005.

Kur niveli i infeksionit nga TB po uleshe, mjekët braktisën vaksinimin në masë dhe, në 2005 ata po vaksinonin vetëm ata më të rr ezikuarit, siç janë foshnjat me të afërm të infektuar.

Studiuesit shpresojnë se kjo vaksinë që forcon sistemin imunitar dhe që do jetë në gadishmëri të shk atërrojë virusin para se ai të shka tërrojë trupin.

- Advertisement -

TE FUNDIT