21.5 C
Tirana

Ja kush është shteti me nxënësit më të zgjuarit në botë.

VENDI

Studimi tre vjeçar i OECD i studentëve 15 vjeçar në të gjithë botën zbuloi se katër provincat kineze Pekin, Shanghai, Jiangsu dhe Zhejiang, ishin më të mëdha sesa shkenca dhe matematika, edhe nëse të ardhurat shtëpiake ishin shumë më poshtë se mesatarja e anëtarëve.

Gjatë leximit, 10 perqind studentët kinezë më të pafavorshëm të testuar kishin aftësi më të mira se mesatarja e OECD. Cilësia e shkollave të tyre sot do të ushqehet në pikat e forta të ekonomive të tyre nesër, tha Sekretari i Përgjithshëm i OECD Angel Gurria.

Studimi i PISA i 600000 studentëve në 79 vende ndriçon një vështirësi në përmirësimin e arsimit, ndonjëherë, pavarësisht burimeve që i janë kushtuar. Kjo duket të jetë veçanërisht problematike për vendet e OECD që kanë rritur shpenzimet për studentët fillor dhe të mesëm për më shumë se 15 perqind në dekadën e kaluar.

Raporti gjithashtu thekson pabarazitë në arritjet arsimore në varësi të prejardhjes socio-ekonomike. Në disa vende, madje edhe kur shpenzimet qeveritare për arsimin janë të larta, sfondi i një studenti ende luan një rol të rëndësishëm në rezultatet e tyre arsimore.

- Advertisement -
- Advertisement -

TE FUNDIT