18.5 C
Tirana

Hapen kufijtë, shkollat, restorantet, tregjet

VENDI

Zvicra, sot më 11 maj, shënon edhe fazën e dytë të lehtësimit të masave. Nga sot do të rihapen shkollat, restorantet, tregjet, muzetë, arkivat dhe bibliotekat. Mijëra fëmijë sot kthehen në klasa, pasi Zvicra rihapi shkollat ​​e saj të detyrueshme pas dy muaj bllokimi të koronavirusit.

 

“Jam shumë e lumtur që kthehem në shkollë sepse kam pasur mjaft mësime në distancë,” tha Emile, 7 vjeç, nga Gjeneva, për gazetën Le Temps. “Unë kam parë vetëm një mik gjatë mbylljes, kështu që nuk mund të pres që të shoh përsëri shokët e mi të klasës”, tha ajo. Por nxënësit e tjerë nuk janë aq të sigurt. “Unë me të vërtetë nuk dua të kthehem në shkollë. Më pëlqeu shumë bllokimi sepse mund të ngrihesh sa herë të duash dhe të kesh orarin tuaj. Unë madje e gjeta punën më të lehtë, “tha Nina, e moshës dhjetë vjeç, nga Fribourgu.

 

Duhet theksuar se sipas sistemit federal të Zvicrës, kantonet janë ato qe duhet të kenë përgjegjësi për çështjet arsimore – kështu që ata kanë fjalën e fundit në atë që ndodh. Ndërkohë, shumica e kantoneve që flasin gjermanisht kanë zgjedhur “pothuajse përsëri në normale” – duke i lejuar nxënësit të ndjekin orarin e rregullt të shkollës – shumë kantone në frëngjisht kanë vendosur për një qasje hap pas hapi në hapjen e klasëve me orare.

 

Ndërkohë baret dhe restorantet lejohen nga sot të jenë të hapura për banorët e Zvicrës. Qeveria zvicerane i ka lejuar të hapen përsëri nga sot kafenet, në përputhje me higjenën e rreptë, të dhënat dhe masat për distancimin shoqëror, përcjell tutje. Po ashtu, sipas autoriteteve zvicerane, nga sot, do të hapen edhe 15 pika tjera kufitare, por me disa kushte të caktuara.

- Advertisement -

TE FUNDIT