12.5 C
Tirana

Çfarë mendimi kishin rusët për Skënderbeun?

VENDI

Historianët shqiptarë e kanë konsideruar Rusinë si armiken natyrale të popullit shqiptar. Pavarësisht kësaj, më herët, intelektualët e këtij populli kanë vlerësuar dhe nderuar heroin tonë kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeu.
Jakov Kozelcki, shkrimtar rus: Shkroi Veprën “Filozofskije predlozenia” (Propozime filozofike), botuar në Petërburg në vitin 1768.
Në qendër të librit është figura e Skënderbeut, ku vihet në dukje lufta heroike e popullit shqiptar kundër pushtuesve osmanë nën udhëheqjen e Skënderbeut. Kjo luftë thekson ai është një shembull tipik i luftës së drejtë të një populli të vogël kundër një agresori shumë të fuqishëm.
Duke krahauar Gjergj Kastriotin me Aleksadnrin e Maqedonisë, jep një vlerësim të ri: “Skënderbeu është me të vërtetë, i madh, hero i vërtetë i njërëzimit, sepse ka luftuar për lumturinë dhe lirinë e popullit të vet e të popujve të tjerë.”
Nikollai Karamzini, shkrimtar i madh rus i fund shek. XVIII- fillim shek. XIX.
Në veprën dymbëdhjetëvëllimëshe “Istoria Gosudarstva Rossiiskovo” botuar më 1842 ,e zemërimin thekson: “Të tmerruar nga fitoret e Muratit e të Mehmetit II, sunduesit perëndimorë dridheshin por nuk vepronin.
Heroi i Shqipërisë i famshmi Skënderbej, u dha atyre shembulllin e shpirtmadhësisë. Vetëm me një grusht njerëzish ai zmbrapsi ushtritë e panumërta të sulltanëve.
Por më kot: “sunduesit evropianë jo vetëm ishin të pa aftë ta imitonin atë, por me paturpësinë më të madhe e bënë të merrte pjesë edhe në përleshjet që kishin midis tyre.”
***Marrë nga libri 300 autorë të huaj për Shqipërinë

- Advertisement -

TE FUNDIT