11.5 C
Tirana

Bima që kushton mbi 1000 euro kilogrami gjendet edhe në Shkodër.

VENDI

Tartuf është bima që mund t’ju sjellë të ardhura të mëdha.
Duket sikur ata i ngjajnë patateve dhe shijojnë si një përzierje djathi dhe qepë të vjetër.

Gjenden nën tokë në simbiozë me rrënjën e një barishte apo peme, dhe dallohen nga aroma e tyre.
Ka rreth 70 lloje të tartufit. Disa nga llojet e tyre dhe që janë më të kushtueshmit gjenden në malet e: Kelmendit, Dukagjinit dhe mbas majes së Cukit.
Përshembull Tartufi i zi një kilogram kushton diri në 1 000 euro. Qentë të trajnuar përdoren për të gjetur këtë “kërpudhë” të rrallë,
shkruan shkoder.info
Është e vështirë të gjesh, sepse rritet ekskluzivisht në male të larta me terren të egra dhe nuk mund të kultivohet artificialisht.
Përveç kushteve të veçanta të mbarështimit, tartufët kanë aromë unike që vjen me një përzierje të shiut dhe tokës së paprekur, e cila i jep një kontakt të veçantë çdo vakt me pak gram zhardhok këpurdhash.
Përveç vlerave gastronomike, tartufi janë gjithashtu shumë të shëndetshme, sepse ato rivendosin qelizat e trurit dhe forcojnë trupin.

- Advertisement -

TE FUNDIT