Shenjat paralajmëruese të ulcerës së stomakut që nuk duhet ti injoroni kurrë.

Duhet të dini se simptomat nuk janë shumë specifike, që do të thotë se përveç ulcerës ato mund të shkaktohen edhe nga gjendje të tjera shëndetësore të ndryshme prandaj është e rëndësishme të konsultohuni me mjekun për simptomat që keni dhe mos u vetëdiagnostikoni.

PUBLICITET

1.Dhimbje stomaku. Simptoma më e zakonshme e ulcerës në stomak është padyshim dhimbja, zakonisht një ndjesi djegieje në pjesën abdominale. Duke qenë se ulcera është fjalë për fjalë plagë në sipërfaqen e stomakut ose zorrën e hollë, dhimbja zakonisht shoqërohet edhe me sekrecione të acideve në pjesën e brendshme. Dhimbja mund të përkeqësohet mes vakteve dhe gjatë natës, kur acidi sekretohet në stomak.

2.Urth dhe gromësira. Dhimbjet e stomakut mund të shoqërohen edhe me urth thartirë e stomakut dhe gromësira e rikthim të lëngjeve në gojë. Simptoma të tjera janë fryrja e barkut, kollë, probleme me fytin dhe erë të keqe të gojës. Nëse merrni antacide OTC, ato thjesht mund të lehtësojnë simptomat përkohësisht, prandaj duhet të bëni patjetër një vizitë tek mjeku që të merrni trajtimin e duhur.

3.Të përziera dhe të vjella. Dhimbjet e stomakut mund të shoqërohen edhe me urth thartirë e stomakut dhe gromësira e rikthim të lëngjeve në gojë. Simptoma të tjera janë fryrja e barkut kollë probleme me fytin dhe erë të keqe të gojës. Nëse merrni antacide OTC, ato thjesht mund të lehtësojnë simptomat përkohësisht prandaj duhet të bëni patjetër një vizitë tek mjeku që të merrni trajtimin e duhur.

4.Të vjella dhe jashtëqitje me gjak. Ulcerat mund të shkaktojnë vjellje me gjak, që duket si llum kafeje është gjaku i patretur në stomak. Jashtëqitja gjithashtu duket më e errët, edhe kjo si pasojë e gjakut të patretur. Të dyja janë shenja që duhet të kërkoni vëmendje mjekësore të menjëhershme.

5.Dhimbje në shpinë ose në kraharor. Dhimbja mund të përhapet edhe në shpinë ose kraharor. Nëse ulcera ka depërtuar edhe në muret e zorrës, dhimbja mund të bëhet më intensive, zgjat më shumë dhe është e vështirë për tu lehtësuar. Nëse dyshohet për ulcerë, mjeku mund tju rekomandojë të bëni një endoskopi për ta diagnostikuar dhe trajtuar siç duhet.

PUBLICITET