Pak e njohur nga shqiptarët, por shumë e njohur kudo në botë, sidomos në Akademitë e mëdha, është dhe Elena Lucrezia Peshkopia. Elena ishte me origjinë shqiptare. Ajo është gruaja e parë në botë që në vitin 1678 ka arritur të marrë doktoraturën në filozofi. Gjatë shekullit ku jetoi ajo...
Ishte koha e tollonave dhe bukës me racione. Ja mjerimi i shqiptarëve. Fotot e rralla. Këto foto janë realizuar në vitin 1990 në Shqipëri nga fotografi Martin Parr. Skamje varfëri dhe rradhë për të blerë bukën dhe ushqimet e ditës. Ky ishte një ritual që shqiptarët u përballnin çdo ditë. Në...
Comoedia ka botuar të enjten e 10 tetorit 1929 në faqen 6 një shkrim në lidhje me dërgimin në Francë të 25 studentëve shqiptarë nga qeveria shqiptare për të studiuar asokohe në Fakultetet e Mjekësisë. Të cilin Aurenc Bebja nëpërmjet Blogut Dars Klos Mat Albania e ka sjellë për...
23 nëntori 1941 për mua është data që shënoi kthesë të rëndësishme në jetën time politike dhe personale. Vetëm dy javë pas themelimit të parise dhe nëntë ditë pas përfundimit të mbledhjes themeluese të Partisë u thirr mbledhja për themelimin e Organizatës së Rinisë Komuniste Kjo qe një ngjarje...
Ish shërbëtori i Princeshë Dianes Paul Burrell ka publikuar në faqen e tij një letër që ia kishte dërguar dikur Princeshë Diana. Në pjesën e bërë publike princesha e ndjerë shprehte dëshirën për dy djemtë e saj Williamin dhe Harryn. I dua shumë djemtë e mi dhe shpresoj që farat që...
Enver Hoxha do të mbetet një nga figurat që ngjall më shumë kuriozitet në të gjithë publikun shqiptar. I dalë nga një periudhë shumë e erret edhe akoma e pandritur mirë e historisë së Shqipërisë diktatori la shumë xhepa të pazbuluar që kërkohet të zbulohen edhe sot. Por sa ka...
Pasaporta shqiptare në kohën e mbretit Zog, ka patur disa veçori që sot nuk janë më.  Ja çfarë shkruhej në të: 1. Ta dish dhe të jesh i sigurt se fatbardhsia dhe lumturia e jote gjindet në Shqipni e cila t`ep nder e të fal emnin shqiptar. 2. Ruaje mirë karakterin komtar...
Fisi i Morinës Morina ishte një fis i vogël, i vendosur në Malësinë e Gjakovës përgjatë kufirit të tanishëm Shqipëri-Kosovë. Morina kufizohet me trojet tradicionale të fisit të Gashit në perëndim, të Bytyçit në jugperëndim dhe të Hasit në jug. Vendkalimi kufitar i tanishëm midis Shqipërisë dhe Kosovës, i njohur...
Nga Shpëtim AXHAMI Kryetar i Partisë Lëvizja e Legalitetit. Kongresi i Lushnjes jetësoj pavarësinë, Ahmet Zogu rol kryesorë në jetësimin e Kongresit. Me 21 Janar të 1920, para 100 vitesh, Ahmet Zogu vinte në Kongresin e Lushnjes si një nga përfaqësuesit e krahinave me tradita patriotike, të Matit, Dibrës dhe Mirdites. I shoqëruar...
Gjerg Fishta është e para figurë që nderoi Shqipërinë ndërkombëtarisht duke u nominuar për çmimin Nobel. Dihet se Gjergj Fishta një personalitet i famshëm katolik shqiptar, i cili ka merita të padiskutueshme në krijimin e germave të gjuhës shqipe njëlloj si ato latine në Kongresin e Manastirit, në të cilin...